1. Homebrew üzerine

Homebrew channel’in yayınlanmasından beri neredeyse iki seneden fazla süre geçti. Bu süre içerisinde baktığımda Türkiyeden wii için homebrew geliştiren programcı sayısında da zerre kıpırdanma yaşanmadı. Bu konuda rehberlerin olmamasından çok Türk milleti olarak hepimizin bir hayat gailesi içinde koşuşturmaca içerisinde olmamızı sebep görüyorum ben.

Neyse  sürekli bir açılımın gündeme geldiği ülkemizde bir sosyolojik açılım da biz yapmayalım ve hemen konuya geri dönelim.

Wii üzerinde homebrew… Hadi wii üzerindeyi anladık belki homebrew kelimesi de biraz uzak geliyor olabilir size. Homebrew’in tam olarak kelime anlamı evde yapılan içki anlamına geliyor. Konsol dünyasında programlama özeline girdiğimizde ise bu işin uzun bir hikayesi var aslında. Programlamaya c64 ile başlayan biri olarak bu hikayeden oldukça uzak büyümüş olsam da emülasyonla tanıştığım dos yıllarında Nintendo’nun yahut Sega’nın oyunlarının başında crack intro’larını gördüğümde yani bu konsollara da demo/intro gibi şeyler yazıldığını farkettiğimde hafiften bu mevhumun varlığına uyandığımı söyleyebilirim…

Sene 94-96 arası muhtemelen, o zamanlar Internet de şimdiki kadar yaygın değil ve oyun konsollarının Türkiyede neredeyse emeklemeye bile başlamadığı bir dönemden bahsediyoruz. O zaman görüp geçmişimdir muhtemelen, hayat gailesi.

Neyse efendim,  2008 senesinde bir wii aldığımda bu konsolda oyundan öte bir şeyler arama esnasında gerçek anlamda homebrew programlar ile tanışmış oldum. Bildiğiniz ya da bilmediğiniz üzere oyun konsolu üreticileri konsol satışından ziyade bu konsollara oyun geliştirmek üzere kullanılan SDK ve geliştirme kit’lerini lisanslamaktan ve bunları kullarak geliştirilen oyunlara lisans vererek para kazanmaktalar. Bu da doğrudan oyun geliştiren bir firmada çalışmayan bizim gibi hobi amaçlı elindeki konsolda bir şeyler yapmaya çalışanları resmin dışında bırakan bir durum.

Konsol üreticilerinin bunu yapmasının bir sebebi de homebrew’in arkasından gelen üretici ve bazen de tüketici açısından olumsuz noktalar. Bunları da başta ilgili konsol üzerinde korsan oyunların oynamasından, oyunlarda hile yapmaya, bölge koruması gibi üreticinin pazarı kontrol etmekte kullandığı bir silahının etkisiz hale gelmesi ve konsol üzerinde at koşturulmasından mütevellit konsol üreticisinin artan servis maliyetlerini gösterebiliriz.

Neyse ben pek kapitalist olmayacağım ve olaya tüketici gözünden bakacağım. Tüketici gözünden homebrew’in faydaları zararlarından çok daha fazla. Wii için örnek vermek gerekirse dvd/divx oynatma bu konsol üzerinde sadece homebrew programlar sayesinde mümkün. Olayın korsan kısmına hiç girmez isek elinizdeki oyunları harddiske yedekleyip çalıştırmanız da yine Nintendo’nun size sunduğu bir hizmet değil.

Geri kalan blog dizisi programcıları hedefleyeceği için fazla da geyiğe gerek yok aslında. Diziyi takip edebilmek için gerekli olan şeyler şunlar.

  1. Bir Nintendo Wii
  2. Wii’nizde homebrew channel kurulmuş olmalı. Hala kurmadıysanız http://www.wiidewii.com adresindeki rehberler ile kolayca kurabilirsiniz.
  3. Orta seviyede C bilgisi (C++ da kullanılabiliyor lakin hem ben wii üzerinde C++ ile fazla uğraşmadığım için hem de görece olarak C dilini bilen daha fazla programcı olduğunu düşündüğüm için C üstünden gitmeyi daha mantıklı buldum.)

Blog dizimizin ikinci kısmı pek tabii ki “Merhaba Dünya” ya ayrılmış olacak.

1 haftada “Merhaba Dünya”, 15 günde “Grafik programlama”, 1 aya kalmaz da hacking’e kadar götürürüz biz bu işi 🙂

2 thoughts on “1. Homebrew üzerine

  1. Selamlar;
    Elimde yeni aldığım bir Wii’m var.Bilgi işlemci olmama rağmen cihazı çöp yapmamak için bu tarz yazılımları atmaya korkuyorum.Bu tür işlemler için verdiğiniz bir teknis servis hizmeti mevcut mudur?Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz.
    Şimdiden teşekkür ederim…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *